История

На 21 септември 2007 г. се отбелязва 24-та годишнина от провъзгласяването на Международния ден на мира от ООН. През 2001 г. всички 191 страни – членки на ООН приемат този ден като празник на глобалното прекратяване на огъня и насилието.

Международният ден на мира от тук нататък ще бъде отбелязан като ден на глобално прекратяване на огъня и насилието, покана за всички нации и хора да почетат прекратяването на военни действия по време на този ден.
(Резолюция на Общото събрание на ООН 55/282).

История

Общото събрание на ООН за първи път обявява честването на Международен ден на мира през 1981 г. по инициатива на Коста Рика. До 2002 г. той се чества в деня, в който започва работата на годишната сесия на Общото събрание на ООН - обикновено третия вторник на септември. На 7 септември 2001 г. Общото събрание на ООН единодушно приема Резолюция 55/282, призоваваща към ежегодното честване на 21 септември като ден на мира и ден без военни действия. След първото честване на 21 септември през 2002 г. все повече страни-членки, неправителствени организации, агенции на ООН, религиозни общности и групи на гражданското общество отдават почит на този ден.

Всяка година до страните-членки се разпраща вербална нота, която ги насърчава да отбележат деня. През последните години в тази нота Секретариатът на ООН се ангажира да окаже подкрепа на страните-членки “като работи съвместно с тях за предприемането на стъпки за насърчаване спирането на огъня в местата на конфликти и да окаже подкрепа на дейности, които ще спомогнат за повишаване популярността на този международен ден”.

Как се отбелязва този ден по света

Как се отбелязва този ден в ООН

Всяка година на 21 септември в централата на ООН в Ню Йорк генералният секретар и председателите на Общото събрание и на Съвета за сигурност заедно с “мирните ООН-посланици” учавстват в специална церемония, включваща биенето на Камбаната на мира. Тази камбана, която е направена от монети от 60 различни държави, е подарък от Сдружението за ООН на Япония и се намира в Западната дворна градина на сградата на Секретариата на ООН в Ню Йорк.

Всяка година в 10 ч. сутринта Генералният секретар на ООН държи реч пред Камбаната преди да я удари. Следва минута мълчание. В 15 ч. сесията на Общото събрание на ООН започва с едноминутно мълчание по случай Деня на мира.


Как се отбелязва този ден извън ООН

В много страни различни организации, граждански групи и училища отбелязват деня с церемонии и различни мероприятия. Истинското значение на деня се крие във възможността за участие на хората навсякъде по света в тържествата, за това те да помислят заедно за значението на мира и техния личен принос за неговото реализиране и опазване. Най-популярният начин за отбелязването на този празник е едноминутно мълчание. На 21 септември 2006 г. милиони хора се включиха в едноминутното мълчание, 3500 инициативи бяха проведени в повече от 200 страни, 1300 училища се включиха в честватено на този ден с организирането на различни събития. Например, над 300 училища от 90 страни точно в 12.00 часа засадиха дръвчета, за да отбележат деня и като символ на защита на околната среда и международно сътрудничество в тази сфера на обучението по защита на околната среда, културните различия, толерантност и мир.

Днес, ти също можеш да се включиш в Деня на мира. Лесно е. Направи го.

Вашите послания

На деня на мира обещавам да се боря със сърце и разум срещу всичко, което призовава към мъст чрез оръжие и насилие. Гордея се, че нашия народ без да е колонизирал чужди богатства и ресурси е минал през историческите изпитания, запазвайки идентичност, език,и национално достойнство и територия. Да бъде мир и национална солидарност!

Бояна, 24 г, София
 
На деня на мира обещавам да продължавам да вярвам, че с помощта на доброто света ще оцелее! Обещавам да продължавам да обичам всички които познавам! Обещавам да продължавам да обичам децата си, техните деца и ще направя всичко за тяхното щастие и благоденствие!
Мариана, 55 г
 
 
На деня на мира, обещаваме да живеем така, че мирът от блян и мечта де се превърне в реалност! Да намерим разковничето на мира! Може би то е в една усмивка,в една прегръдка, в радостта от живота, в желанието да бъдеш толерантен и да ставаш близък с хората, независимо от техните вярвания. Дали ако забравим поне за един ден политическите и икономически стремежи ще направим по-добър света!
 
Доброволците на Клуб ЮНЕСКО – Хасково

 
На деня на мира обещавам да се усмихвам искрено! Ще се опитам да направя нещо, което вече е правено, но не и в България! FREE HUGS!!!
Петър Димитров, 19 г., Плевен
 
 
 
На деня на мира обещавам да посрещам с усмивка всичките си събеседници!
Наско, 50 г, Пловдив
 
На деня на мира обещавам да обичам всичките си деца още повече и да ги приемам такива каквито са. Обещавам цялото си търпение да бъде отдадено на тях и им подарявам цялото си сърце.Обичам ви!

Теодора, София

 

На деня на мира обещавам да разкажа на учениците, при които имам часове, за историята а Деня на мира. Ще им дам възможност да изпратят своето обещание за този Ден. Ще им напомня, че всички мечти, към които те се стремят, всички планове за модерно обучение и перспективно бъдеще са немислими без мирна и чиста планета.

Елена Начева, Трявна
 

На деня на мира обещавам да бъда усмихната и да усмихна колкото мога повече хора около мен!

Радост, София

На деня на мира обещавам никога да не спра да вярвам, че всеки носи отговорността си за мира и щастието сред хората!

Нора, Варна
 
 
Обещавам да бъда търпелива, да приемам и обичам хората, такива каквито са... да се радвам на живота, на природата... и да споделя тази радост с близките си.
 
Мария, София