Идеи и материали за това как да отбележим Международния ден на Мира

Международни инициативи и
идеи за отбелязване на празника в България

Биене на камбаната на мира
Всяка година, Международния ден на мира започва в главната квартира на ООН с едноминутно мълчание и биене на Камбаната на мира.
www.un.org/events/peaceday

Обединените Нации – училищни мероприятия
Всяка година Програмата на ООН за развитие и ООН CyberSchoolBus (Виртуален училищен автобус), заедно с различни НПО координират мероприятие в Ню Йорк с участието на стотици деца. Това мероприятие се предава на живо по интернет. Темата на миналогодишното мероприятие бе Мир в акция (Peace in Action) с цел стимулиране на програми, инициирани от училища по света, които да подпомагат създаването на световна „Култура на мир”. www.un.org/Pubs/CyberSchoolBus/

UNESCO Награда за мирно образование
Съдията от Шри Ланка Кристофър Грегъри Уиърмантри бе отличен с Наградата за мирно образование от UNESCO на стойност $40,000 на 21 септември 2006 г. в главната квартира на UNESCO в Париж. http://portal.unesco.org/shs/en/ev.php-URL_ID=2126&URL_DO=
DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html


Мирно бдение
Всяка година хиляди Бдения за мир се организират по случай 21-ви септември. В някои от тях участват само по няколко човека, а в други близо 300 000 души. www.IDPvigil.com

Минута мълчание в 12 ч. на обед

Присъединете се към милионите по света, които участват в минута мълчание по случай Деня на мира. Можете да го организирате в училище, в работата си, в общността, където живеете.

Въртележки за мир
Повече от 1 300 училища по света участваха миналата година в международната кампания „Въртележки за мир” в чест на Международния ден на мира. Повече от половин милион въртележки, изобразяващи послания и рисунки за мир, бяха изработени и изложени на различни места.
www.pinwheelsforpeace.com
Служба за мир
Участие в доброволческа инициатива във вашата общност може да постигне реални резултати на Деня на мира, за един по-мирен, справедлив и устойчив свят.
www.serviceforpeace.org/newsview.php?id=4

ДРЪВЧЕ ЗА МИР

Всяко училище може да се присъедини към това международно мероприятие като се регистрира на страницата по-долу. Всяка година около 300 училища в 90 страни участват в него за Деня на мира като засаждат дръвчета, като символ на защита на околната среда и международно сътрудничество, културно разнообразие, толерантност и мир. http://eno.joensuu.fi/treeceremony.htm

КОМЕДИЯ ЗА МИР

Миналата година thinkpeace.net организира Комедия за международен мир в 28 града по света. Тази година 48 града се включиха в събитието.
www.thinkpeace.net

Парти за Деня на мира

Не е нужно да планирате голямо събитие за Деня на мира. Може просто да поканите няколко приятели у вас и да гледате филма на Джереми Гили – Един ден мир, или да напишете мирни послания заедно, да запалите свещичка за мир или просто да си говорите за мира и какво е той за вас. www.PeaceParty.com

Музика за мир
Музиканти и изпълнители по цял свят посвещават песните си и изпълненията си на Деня на мира. Ако вие се занимавате с музика, можете да посветите ваше изпълнение на мира и да информирате вашата публика за този международен празник.
www.PeaceDayConcert.org

Кино за мир
Петият Годишен Международен Мирен Филм Фестивал започва на 26 септември тази година в Орландо, Флорида. Миналата година, повече от 40 филма бяха представени на фестивала.
www.peacefilmfest.org

Мир в училище
Покажете на вашите ученици пътя към мира, като включите темата за мира в класната стая, чрез дискусия, есе, или като се присъедините в 12 ч. към едноминутното мълчание на 21 септември, или като се включите в 10-то международно художествено състезание – Приятели на мира.
www.worldpeace.org/peacepalscontests.html

Младежки хор на мира
Вълната на мира: от училище до училище: една мирна инициатива, в която вашето училище записва училищен хор с ученици, представители от различни слоеве на обществото, раси, религии, и др. песен изобразяваща мир. Например: “The beauty of our world” на Freeze 4U. Изпращате тази песен като поздрав по случай Деня на мира на друго училище по електронна поща.
www.loveandpeace.info

Междурелигиозно сътрудничество за мир
Много инициативи по случай деня на мира включват междурелигиозен компонент, като например Молитва и Церемония на знамената за световен мир (World Peace Prayer and Flag Ceremony) - http://www.worldpeace.org/.
Ако организирате подобно мероприятие, можете да го регистрирате на страницата по-долу:
www.agnt.org/seasonForgiving.htm

EARTHDANCE
Международен фестивал за мир, обединяващ
повече от 250 места в 50 държави, в това число и България, в музика и танци, празнувайки Деня на мира. www.EarthDance.org


Маршируване за мир

Миналата година на 11 септември се навършиха 100 години от решението на Мохандас К. Ганди да търси справедливост чрез ненасилие. В чест на годишнината, кампанията за Обединение за мир, чиято цел е създаването на Министерство на мира в САЩ, организираха национален Walk For Peace (Марш за мир) на 16 септември 2006 г.
www.thepeacealliance.org/content/view/178/147/

Прожекция на филма „Един ден мир”
Документалния филм „Един ден мир” е видян от публика в над 100 страни. Този вдъхновяващ филм документира пътя на британеца Джереми Гили към подписването в ООН на Резолюция 55/282 на Общото събрание, в която всички държави членки на ООН се съгласяват да прекратят военни действия за един ден всяка година – а именно Международния ден на мира, 21 септември.
(www.PeaceOneDay.org)

Днес, ти също можеш да се включиш в Деня на мира. Лесно е. Направи го.

Вашите послания

На деня на мира обещавам да се боря със сърце и разум срещу всичко, което призовава към мъст чрез оръжие и насилие. Гордея се, че нашия народ без да е колонизирал чужди богатства и ресурси е минал през историческите изпитания, запазвайки идентичност, език,и национално достойнство и територия. Да бъде мир и национална солидарност!

Бояна, 24 г, София
 
На деня на мира обещавам да продължавам да вярвам, че с помощта на доброто света ще оцелее! Обещавам да продължавам да обичам всички които познавам! Обещавам да продължавам да обичам децата си, техните деца и ще направя всичко за тяхното щастие и благоденствие!
Мариана, 55 г
 
 
На деня на мира, обещаваме да живеем така, че мирът от блян и мечта де се превърне в реалност! Да намерим разковничето на мира! Може би то е в една усмивка,в една прегръдка, в радостта от живота, в желанието да бъдеш толерантен и да ставаш близък с хората, независимо от техните вярвания. Дали ако забравим поне за един ден политическите и икономически стремежи ще направим по-добър света!
 
Доброволците на Клуб ЮНЕСКО – Хасково

 
На деня на мира обещавам да се усмихвам искрено! Ще се опитам да направя нещо, което вече е правено, но не и в България! FREE HUGS!!!
Петър Димитров, 19 г., Плевен
 
 
 
На деня на мира обещавам да посрещам с усмивка всичките си събеседници!
Наско, 50 г, Пловдив
 
На деня на мира обещавам да обичам всичките си деца още повече и да ги приемам такива каквито са. Обещавам цялото си търпение да бъде отдадено на тях и им подарявам цялото си сърце.Обичам ви!

Теодора, София

 

На деня на мира обещавам да разкажа на учениците, при които имам часове, за историята а Деня на мира. Ще им дам възможност да изпратят своето обещание за този Ден. Ще им напомня, че всички мечти, към които те се стремят, всички планове за модерно обучение и перспективно бъдеще са немислими без мирна и чиста планета.

Елена Начева, Трявна
 

На деня на мира обещавам да бъда усмихната и да усмихна колкото мога повече хора около мен!

Радост, София

На деня на мира обещавам никога да не спра да вярвам, че всеки носи отговорността си за мира и щастието сред хората!

Нора, Варна
 
 
Обещавам да бъда търпелива, да приемам и обичам хората, такива каквито са... да се радвам на живота, на природата... и да споделя тази радост с близките си.
 
Мария, София