Декларация за мир на Дружество за ООН в България

Датата 21 септември беше избрана от ООН за Международен ден на мира през 2001 г. Държавите-членки го отбелязват по подходящ начин от 2002 г. насам. Република България е сред тези страни.

Дружеството за ООН в България, чиито усилия са насочени към популяризиране на принципите и целите на световната организация, е съпричастно към отбелязването на тази годишнина.

Мирът не е само най-желаното нещо сред народите по света. Мирът е задължение. Само мирът може да донесе прогрес. Развитието на човечеството в последно време ни убеждава напълно, че това изискване – да има мир за всички народи и хора по света, е най-насъщното.

Няма народ, който да не желае истински мир. Няма народ, който да иска война, насилия, разрушения, конфликти, проливане на човешка кръв. А това трябва да разбират не само народите, но и техните правителства, ООН и другите международни организации. Не може този най-важен в жизнено отношение въпрос за цялото човечество да не бъде решен веднъж завинаги!

Известно е колко много се говори на тази тема, колко много заседания, конференции, дискусии, срещи, преговори се провеждат, колко решения се вземат всяка година в рамките на ООН, на други международни, регионални и двустранни форуми. Но резултатите ясно показват, че докато едни райони в света са пощадени от ужасите на кръвопролитните конфликти, тероризма, други не са.

Не може да се приеме фактът, че основните човешки ценности, сред които мирът е приоритет, се преосмислят и извращават под въздействието именно на липсата на мир, под въздействието на насилие, кръвопролитни войни, конфликти и терористични действия.

Не е случайно, че Уставът на ООН започва с думите:
“Ние, народите на Обединените нации, сме решени...да обединим усилията си за поддържане на международния мир и сигурност...”


И по-долу най-категорично се заявява:
“...за да проявяваме търпимост и да живеем задружно в мир един с друг, като добри съседи, и да обединим силите си за поддържане на международния мир и сигурност...”

Затова ООН не спира да призовава, настоява и изисква утвърждаването на световния мир и разрешаването на всички конфликти по мирен начин. Това е върховната задача на всички държави-членки на ООН, на регионални и неправителствени организации, на отделните хора.

Нека да почетем този ден подходящо, включително и чрез образованието и възпитанието, да окажем сътрудничество на световната организация за постигане на глобалния мир и сигурност.
Република България неизменно е в първите редици на държавите-членки, които искат мир за всички и край на войните, конфликтите, насилието, тероризма!

Дружеството за ООН в Република България твърдо подкрепя призивите на световната организация и се приобщава към българските държавни институции и цялата общественост за всеобщото отбелязване на международния ден на мира.


Управителен съвет
на Дружеството за ООН в България


София, 20 септември 2007 г.

 

изтегли ДЕКЛАРАЦИЯТА в .pdf формат

Днес, ти също можеш да се включиш в Деня на мира. Лесно е. Направи го.

Вашите послания

На деня на мира обещавам да се боря със сърце и разум срещу всичко, което призовава към мъст чрез оръжие и насилие. Гордея се, че нашия народ без да е колонизирал чужди богатства и ресурси е минал през историческите изпитания, запазвайки идентичност, език,и национално достойнство и територия. Да бъде мир и национална солидарност!

Бояна, 24 г, София
 
На деня на мира обещавам да продължавам да вярвам, че с помощта на доброто света ще оцелее! Обещавам да продължавам да обичам всички които познавам! Обещавам да продължавам да обичам децата си, техните деца и ще направя всичко за тяхното щастие и благоденствие!
Мариана, 55 г
 
 
На деня на мира, обещаваме да живеем така, че мирът от блян и мечта де се превърне в реалност! Да намерим разковничето на мира! Може би то е в една усмивка,в една прегръдка, в радостта от живота, в желанието да бъдеш толерантен и да ставаш близък с хората, независимо от техните вярвания. Дали ако забравим поне за един ден политическите и икономически стремежи ще направим по-добър света!
 
Доброволците на Клуб ЮНЕСКО – Хасково

 
На деня на мира обещавам да се усмихвам искрено! Ще се опитам да направя нещо, което вече е правено, но не и в България! FREE HUGS!!!
Петър Димитров, 19 г., Плевен
 
 
 
На деня на мира обещавам да посрещам с усмивка всичките си събеседници!
Наско, 50 г, Пловдив
 
На деня на мира обещавам да обичам всичките си деца още повече и да ги приемам такива каквито са. Обещавам цялото си търпение да бъде отдадено на тях и им подарявам цялото си сърце.Обичам ви!

Теодора, София

 

На деня на мира обещавам да разкажа на учениците, при които имам часове, за историята а Деня на мира. Ще им дам възможност да изпратят своето обещание за този Ден. Ще им напомня, че всички мечти, към които те се стремят, всички планове за модерно обучение и перспективно бъдеще са немислими без мирна и чиста планета.

Елена Начева, Трявна
 

На деня на мира обещавам да бъда усмихната и да усмихна колкото мога повече хора около мен!

Радост, София

На деня на мира обещавам никога да не спра да вярвам, че всеки носи отговорността си за мира и щастието сред хората!

Нора, Варна
 
 
Обещавам да бъда търпелива, да приемам и обичам хората, такива каквито са... да се радвам на живота, на природата... и да споделя тази радост с близките си.
 
Мария, София